Najlepsza kawa do ekspresu! 

Kawa ziarnista jakości SPECIALTY dedykowana do ekspresów automatycznych, zarówno ciśnieniowych jak i przelewowych.

Marzysz o lepszej kawie i niepowtarzalnym smaku każdego dnia w wersji automatycznej? Dzięki naszym unikatowym profilom wypalania kawy SARLO, masz to jak w… prawdziwej kawiarni. Twój ekspres automatyczny zaserwuje ci kawę jak od baristy.

najlepsza kawa do ekspresu
kawa ziarnista speciality

Czym jest linia SARLO?

SARLO to Super Automatics Roasting Level Optimization, wypalanie kawy dedykowane pod ekspresy automatyczne, zarówno ciśnieniowe jak i przelewowe. 

To nasz sposób na cieszenie się kawą także z „automatu”. Nie musisz znać się na profesjonalnym przygotowaniu kawy. Nie musisz posiadać specjalistycznego sprzętu. 

Dzięki SARLO możesz wypić kawę w jakości SPECIALTY za jednym przyciskiem, szybko i wygodnie.

Zawsze wyśmienita kawa.

Niezależnie od rodzaju automatycznego urządzenia do parzenia jaki posiadasz, kawa SPECIALTY z linii SARLO, będzie smakowała wyśmienicie. 

Dostosowaliśmy profile tak, aby nie tylko wyciągnąć z każdego ziarna jak najwięcej smaku i aromatu, ale również by kawa po przygotowaniu w automacie, cieszyła niepowtarzalnością, krągłym body i nutami smakowymi charakterystycznymi dla regionu, z którego pochodzi.

najlepsza kawa do ekspresu
najlepsza kawa do ekspresu

Najlepsza kawa do „automatycznego” espresso!

Kawy SARLO pod espresso mają zbalansowaną kwasowość i gorycz. Są gęste i świetnie nadają się do wszystkich ekspresów automatycznych. W profilu SARLO uwzględniliśmy specyfikę działania urządzeń ciśnieniowych, w tym wbudowanych w nich młynków o różnych specyfikacjach. Dzięki temu kawy mają więcej słodyczy, są mniej cierpkie i bardziej dojrzałe.

Sprawdź naszą ofertę kaw ziarnistych SPECIALTY z linii SARLO pod espresso klikając tutaj!

Najlepsza kawa do ekspresu przelewowego!

Kawy SARLO pod przelew posiadają delikatny smak i aromat. Doskonale sprawdzą się, zarówno w automatach z wbudowanym młynkiem, jak również tych, które go nie posiadają. Profil wypalenia SARLO pozwala wydobyć specyficzne dla danej kawy nuty smakowe, sprawiając, że ich bukiet jest pełny i orzeźwiający.

Sprawdź naszą ofertę kaw ziarnistych SPECIALTY z linii SARLO pod przelew klikając tutaj!

najlepsza kawa do ekspresu
najlepsza kawa do ekspresu

Nie tylko pochodzenie ma znaczenie.

Dobór parametrów w profilu wypalania, związany jest z odmianą kawy, wysokością i miejscem uprawy, a także metodą obróbki. 

Ale to przebieg „wypału” wpływa czy ostatecznie kawa będzie papierowa, gorzka, pozbawiona słodyczy i zbyt kwasowa czy nabierze pełnego, słodkiego smaku o przyjemnych nutach owocowych czy kwiatowych.

Smak i aromat kawy to balans pomiędzy słodyczą, kwasowością i goryczą.

Dlaczego tak ważne jest właściwe wypalenie kawy?

Kawa SPECIALTY wymaga specjalnego traktowania, jej zielone ziarno jest gęstsze i trudniej poddaje się późniejszej ekstrakcji niż ziarna kawy poniżej jakości SPECIALTY. Tak jak w przypadku naszych profili SARLO, to proces wypalania staje się dla niej kluczowy.

Po pierwsze ma na celu, aby z zielonych ziaren pozbyć się trawiastych i „zielonych” (np. groszkowych) aromatów. 

Po drugie, ma zachować optymalną ilość związków chemicznych, odpowiedzialnych za niuanse smakowe, które czujemy pijąc kawę.

najlepsza kawa do ekspresu
najlepsza kawa do ekspresu

Smak i aromat podczas wypalania kawy.

Na smak i aromat gotowego kawowego naparu może wpływać m.in. trygonelina, która odgrywa ważną rolę w powstawaniu słodko-karmelowych nut. 

Kwas chlorogenowy bierze udział w kształtowaniu kwaśno-gorzkiego posmaku, jabłkowy i cytrynowy odpowiadają za nuty jabłkowe oraz cytrusowe, a dzięki mlekowemu kawa posiada akcenty maślane. 

Co jeszcze dzieje się podczas „wypału”?

Furany dają słodki miodowo-karmelowy aromat, oksazole dodają świeżości i nadają orzechowego czy nawet słodkiego aromatu. 

Aldehydy w zależności od procesu wypalania mogą dawać cierpki i nieprzyjemny aromat, by innym razem zachwycić nas słodyczą, owocami czy kwiatami w kawie.

najlepsza kawa do ekspresu
najlepsza kawa do ekspresu

Magia ziaren w piecu!

Koncentracja związków chemicznych zmienia się w zależności od profilu wypalenia kawy. 

Pod wpływem temperatury w piecu, substancje rozpadają się, łącza się z innymi lub powstają nowe. W zielonym ziarnie znajdziemy ich ponad 300, po procesie palenia nawet do 1000. To dlatego kawę uznaje się za produkt najbogatszy pod względem zawartości związków aromatycznych. Dlatego podczas wypalania ziaren w profilach SARLO, dbamy, aby wykorzystać cały potencjał kawy, jaki w niej drzemie.

Spróbuj kaw z linii SARLO!

Pamiętaj, że kawy z linii SARLO możesz użyć w ekspresach automatycznych, ale sprawdzą się także doskonale w innych metodach zaparzania kawy. Ekspres kolbowy, V60 czy french press.

Wybór należy do Ciebie.

Przyrządź kawę z linii SARLO tak jak lubisz!

najlepsza kawa do ekspresu

Zapisz się na newsletter
i zgarnij 10% zniżki!

Nie spamujemy! Przeczytaj Politykę Prywatności, aby dowiedzieć się więcej!

Koszyk